Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.
WiFi oplossingen
MIMO WiFi Access Points
Access points en andere draadloze netwerkapparaten zoals routers, smartphones en laptops, maken gebruik van de MIMO-techniek om draadloos data te verzenden en ontvangen. Vaak spreekt men over 2×2 MIMO en 3×3 MIMO, maar wat is het verschil tussen deze twee technieken? En waar moet u rekening mee houden als u een nieuw access point aanschaft? Op deze pagina vindt u een korte uitleg.
Wat is MIMO?
MIMO is de afkorting van Multiple Input, Multiple Output en geeft aan hoeveel kanalen (streams) een draadloos apparaat gebruikt voor het voor het verzenden en ontvangen van WiFi. Om dit begrijpelijker te maken kunnen we een access point het beste vergelijken met een snelweg, waarbij de kanalen de rijbanen zijn. Hoe meer rijbanen, hoe sneller het verkeer doorstroomt. Dus hoe meer kanalen een access point ondersteunt, hoe hoger de snelheid van de aangesloten WiFi-apparaten op het netwerk.
Een 3×3 MIMO access point heeft 3 kanalen en kan daardoor sneller data verzenden en ontvangen dan een 2×2 MIMO access point dat slechts 2 kanalen biedt. De keuze voor een 2×2 MIMO of 3×3 MIMO uitvoering is echter afhankelijk van de draadloze apparatuur die u gebruikt in uw netwerk. Deze apparaten zijn onder te verdelen in 1×1, 2×2 en 3×3 MIMO devices.
- 1×1 MIMO devices
De meeste mobiele telefoons en tablets beschikken over één antenne en behoren tot de 1×1 MIMO apparaten. Deze apparaten gebruiken slechts 1 kanaal voor het verzenden en ontvangen van data.
- 2×2 MIMO devices
Tot de 2×2 MIMO apparaten behoren standaard notebooks, laptops en Chromebooks. De 2×2 MIMO apparaten beschikken over 2 antennes en kunnen via 2 kanalen data verzenden en ontvangen.
- 3×3 MIMO devices
In deze categorie vinden we high end laptops zoals de MacBook Pro en zakelijke modellen van Dell, Lenovo en HP. Deze apparaten genieten van een beduidend hogere bandbreedtecapaciteit tijdens het down- en uploaden van data. Vanzelfsprekend communiceren 3×3 MIMO devices met 3 antennes en via 3 kanalen.
SU-MIMO en MU-MIMO
Tegenwoordig zijn twee MIMO-varianten beschikbaar, namelijk SU-MIMO en MU-MIMO. Single User MIMO (SU-MIMO) is de oudere variant, waarbij de router of het access point meerdere parallele streams naar één apparaat stuurt. Bij SU-MIMO moet elk apparaat op zijn beurt wachten voor het verzenden en ontvangen van data. Hoe meer apparaten zich er op het netwerk verbinden, hoe langer men moet wachten. Met de komst Multi User MIMO (MU-MIMO) gaat dit een stuk sneller. Routers en access points met MU-MIMO communiceren namelijk met meerdere apparaten tegelijk, wat de WiFi-prestaties aanzienlijk verbetert. De onderstaande afbeelding illustreert dit:
2×2 MIMO of 3×3 MIMO?
Wanneer u de keuze moet maken tussen een 2×2 MIMO of 3×3 MIMO access point dient u rekening te houden met de mobiele devices in uw netwerk. Zijn er alleen 1×1 MIMO en 2×2 MIMO devices aanwezig (dus voornamelijk smartphones, tablets en standaard laptops), dan heeft het namelijk niet zoveel zin om een 3×3 MIMO access point aan te schaffen. Deze apparaten maken voor WiFi immers gebruik van 1 of 2 kanalen, waardoor een derde kanaal niets toevoegt.
Zijn er echter veel 3×3 MIMO devices (high end laptops of computers met een externe 3×3 WiFi-adapter) in uw netwerk dan is het wel slim om voor een 3×3 MIMO access point te gaan. Dit is bijvoorbeeld aan te raden in openbare omgevingen waar veel gebruikers bediend moeten worden, zoals onderwijsinstellingen, conferentiezalen of bibliotheken.